Pomáhá, ale může i škodit
Známe ho jako koření s výrazným aroma, a v syrové podobě jako oddenek, který má šťávu a říz. Poměrně často si připravujeme právě z čerstvého oddenku teplý nápoj (čaj), když se potřebujeme zahřát, nebo když na něj máme chuť. Jeho prohřívací vlastnosti jsou velmi dobře známy. Stejně tak víme o jeho protizánětlivých účincích a pomoci při rozbouřeném žaludku. Ve formě bonbónů se s ním určitě setkal každý, kdo trpí nevolností při cestování, obzvlášť na moři. Ano, další řádky jsou o zázvoru.
Čemu prospívá, a kdy se mu vyhnout
Zázvorový ‚čaj‘ dokáže v krátké chvilce pomoct a ulevit. Podle tradiční čínské medicíny (tčm) má povahu zahřívací. Pomůže tedy hlavně, když je potřeba organismus prohřát. To bývají ty momenty kdy někde prochladneme nebo máme pocit, že se o nás pokouší nějaká nemoc. Důležitý je ten moment začátku. Některé složky, které zázvor obsahuje, totiž můžou do jisté míry omezovat množení bakterií (poškozením jejich membrány). To imunitnímu systému pomůže nejen v ničení patogenu, ale může ho v jeho aktivitě podpořit.
Když na nás něco leze to je čas, kdy ještě nemáme zvýšenou teplotu, a z nosu nám ještě teče jen voda jak z kohoutku.
Když je v těle horečka a zánět, nechcete ještě přitápět pod kotlem. Teplota, rýma a zázvor nejdou dohromady. Zázvorový čaj vám může pomoct i tehdy, když máte žaludek v nepohodě, a nemusí jít jen o cestování. Nesedlo jídlo nebo ho bylo moc. Dobře funguje i na mořskou nemoc. Když není čas nebo místo na vaření čaje, pomůžou zázvorové bonbóny.
Jak na zázvorový čaj
Oloupaný a pokrájený kousek zázvoru krátce povaříme (případně přejileme vroucí vodou, pokud nemáme jinou možnost), vývar slijeme do hrnku a můžeme popíjet. Zázvor zahřívá a otvírá póry – ideální na to dostat ten počátek toho, co se o nás pokouší (patogen) z těla ven. My mu to velmi často komplikujeme tím, že do čaje přidáváme buď citrón nebo med anebo oboje. Citrón póry uzavírá, i když zároveň ochlazuje. Med stahuje energii dovnitř, takže taky jiným směrem, než bychom se zázvorem chtěli.
Ochutit zázvorový čaj medem a citrónem můžete tehdy, kdy si ho dáváte pro chuť.
Není úplně vhodný pro dlouhodobou konzumaci (celou zimu), pro lidi s vysokým krevním tlakem, žaludečními vředy, pro všechny kteří mají v sobě už tak dost horka. Například se v noci potí nebo mají návaly horka. Je třeba myslet i na to, že zvyšuje účinky bylin a klasických léků.
Exotiku můžete pěstovat za oknem
I když je zázvor rostlinou tropickou, doma ho vypěstovat zvládnete hravě. Jako běžně pěstovaná rostlina není příliš rozšířený. To platí i pro kuchyni, zázvorový čaj nepočítám 🙂 Vyplatí se tedy držet se při pěstování několika pravidel.
Truhlík nebo květináč
Je to vcelku jedno. Jestli se rozhodnete pro květináč, vyberte si nějaký širší, protože oddenek narůstá do šířky.
Pro sadbu si vyberte nějaký čerstvý a pěkný kousek, a čistým nožem oddělte špalíky asi 2-2,5 centimetru. Podstatnější než délka je to, aby kousek, který zasadíte, měl vrcholek, ze kterého vyroste zelená nazemní část rostliny. Řez nechte den zaschnout nebo ho zasypte popelem z dřevěného uhlí. Zázvor vyžaduje původní typ půdy – což je vlhká, úrodná, bohatá a humózní půda, která absorbuje vodu, ale nepromoká. Podle velikosti truhlíku (dávali jsme 5 řízků do 70 cm truhlíku) zasaďte řízky do zeminy tak, aby byly zhruba centimetr až dva pod zemí, vrcholkem nahoru. Přiměřeně zvlhčete. Ten největší kus práce máte za sebou. Za 4 až 6 týdnů můžete očekávat první zelené pidi výhonky.
(oddének na poslední fotce dosáhl velikosti 13 cm za 8 až 9 měsíců, výsadba na konci prosince)
Jak pokračovat dál?
Půdu je třeba udržovat vždy vlhkou, ale ne promočenou, jinak budou kořeny stát ve vodě a to jim neudělá dobře. Může je napadnout hniloba a máte po úrodě.
Mít rostlinu v přenosné nádobě je fajn, protože v teplých měsících ji snadno vynesete ven na zahradu nebo balkón. Původní podnebí zázvoru je tropické, deštivé a zalesněné. Proto své rostliny chraňte před přímým sluncem – umístěte je spíš do stínu k vyšším rostlinám nebo jim pořiďte jiné stínění. Zázvoru se daří v polostínu nebo na mírném ranním slunci.
Úžasná věc na domácím pěstování je, že část oddenků můžete sklidit, aniž byste rostlině ublížili. Oddenek v květináči dál poroste, je potřeba aby jste mu nechali aspoň 6 centimetrů.
Nejběžnější způsob jak sbírat zázvor je vykopat ho celý. Oddenky opláchněte od hlíny a zužitkujte. Uchovávat ho můžete v kuchyni na lince, kde sice trochu oschne, ale chvilku vydrží. Do lednice určitě nepatří – natahuje do sebe vlhkost a plesniví.
Co s velkou úrodou?
Zázvor má širší použití. Občas ho najdete v nějaké kuchařce jako přísadu buď sušený nebo i čerstvý. Nás nadchnul zázvorový olej. Jasně, můžete si ho koupit (a používat od kosmetiky po kuchyň) ale proč, když si ho jednoduše můžete vyrobit sami.
Očištěný (právě vytažený z vlastního květináče nebo truhlíku) od zeminy, stačí oddělit zelené nadzemní části a opláchnout. Pokrájejte asi 250 g zázvoru na 0,5 l oleje, vložte ho do oleje a zahřívejte na mírné teplotě asi 2 hodiny. Potom sceďte, do cedníku můžete vložit plátýnko, a uložte do lednice, kde vám vydrží minimálně půl roku. My jsme použili olivový olej, ale je to na vás, jakému dáte přednost.
Způsobů, jak si udělat domácí zázvorový olej je víc. Můžete ho macerovat za studena, delší nebo kratší dobu. I poměrové množství se může lišit.
A teď, co s ním. V kuchyni ho máme rádi do základu polévek, třeba takových těch hrstkových. Dodají jim šmrnc a prohřejí vás líp než čaj a deka. Občas přidám pod zeleninu ve woku nebo masovou směs.
(zdroj: vlastní zkušenosti, tčm, bylinkové workshopy, cestazelvy.cz, foto: vlastní zdroj)
