Podzim oblíbený neoblíbený
Konec léta přináší změny. To je fakt. Dějí se ať chceme nebo ne. Dějí se viditelně a pravidelně. Přestože jsou nezbytnou součástí přirozeného koloběhu v přírodě, často na něj hubujeme a mračíme se při pomyšlení, že teplé dny jsou pomalu v prachu.
Ale někdo to tak nemá. Na podzim se těší, a vítá tu klidnější fázi, kdy v souladu s přírodními rytmy přestává (v rámci možností) jet na plný výkon. Spíš už se šteluje ke zklidnění a postupnému usebírání se. Tak jo, je tu čas barevných listů, sběru posledních plodů, které venku ještě dozrávají, svěžího větru a chladných rán, přeháněk a blátivých cestiček. Jasně, všichni víme o co jde.
Už možná přirozeně opouštíte letní styl jídla, například saláty a chlazené nápoje, a přizpůsobujete ho tomu, co se děje venku. Jak se zkracují dny, možná uléháte o chvilku dřív a dáváte tělu více času na regeneraci.
S poklesem teplot dochází ještě k jedné změně, která nemusí být na první dobrou tak patrná – konec léta patřil podle tčm elementu země, zhruba od poloviny září přecházíme pod element (hybatel) kovu. S ním spojený orgán jsou plíce.
Hm, dobře, ale co mi to má říct? Většina z vás má spojená různá roční období s nějakým z pěti elementů. Už na jistotu mi říkáte, že jaro, to je očista, a s ním jsou spojená játra. To je skvělé. Ještě v létě, kdy je horko (element ohně) se hodně z vás orientuje a označuje orgán srdce. Ale podzim? Ten patří kovu a orgánem s ním spojeným jsou plíce.
Plíce, kůže
Dýchání, to je pravidelná činnost, kterou plíce obstarávají. Systém plic odpovídá za všechny pravidelné procesy, které v těle probíhají. Třeba i za srdeční tep. Také jsme díky němu schopní vycítit, že je někde dusno anebo příjemná atmosféra. Možná jste to zažili, když jste vstoupili do kanceláře, kde proběhla nebo právě probíhala nějaká ostrá výměna názorů a nebylo tam vlídné obvzduší. A naopak, v malém společenství lidí při komorním koncertě, kdy byli všichni naladěni na jednu notu, atmosféra hladila a vnímali jsme to souznění. Tak to je ono.
Orgánem, který k plicím přísluší je kůže. Kůže je takovým lakmusovým papírkem naší citlivosti. často se nám něco dostane ‚pod kůži‘, a nemusí nám to být vždycky příjemné. Mít hroší kůži, znamená, že máme jiný stupeň senzitivity, a jen tak něco nás nerozhodí. Znáte možná situaci, kdy se vás dotkne něčí poznámka k vaší osobě a vy nejste schopni pohotově reagovat. Ten pocit si pak uložíte, jako že takhle se mnou mluvit, to je teda vrchol. To vašemu nitru ubližuje. Na druhé straně – pohotová reakce (nebo si poznámku neberete osobně) má opačný efekt. Na tělesné úrovni kůže funguje podobně. Společně s imunitním systémem jsou takovou funkční strukturou, která (když funguje) pohotově zabrání proniknutí infekce nebo nemoci. Jasně dokážete poznat, že na vás něco leze.
Jak se může projevit nerovnováha?
Může se projevit právě na kůži, třeba atopickým ekzémem nebo lupénkou. Nervozitou, náchylnostem k infekcím, ztrátou hlasu. Poznáte to i na kvalitě vlasů. Nebo také onemocněnm plic a průdušek.
Jak na podporu plic?
Zkuste si vnést do života pravidelnost (tím pomůžete nejen okruhu plic, ale například i slezině). Životní rytmus by měl vyhovovat hlavně vám. Čas pro spánek, jídlo, vyměšování, odpočinek podporuje správnou činnost všech činností okruhu plic.
Pravidelně cvičte – Krátká ranní sestava, čchi-kung, jóga, strečink. Rozhýbete čchi, a ovlivní to vaši náladu a rytmus na celý den. Chůze dělá divy, je nejpřirozenějším pohybem a prevencí mnoha neduhů.
Spánek – Pokud je to možné, uléhejte a vstávejte ve stejnou dobu. Zkuste to třeba měsíc. Chodit spát v půl 10. No, je to výzva! Až si tělo doplní spánkový deficit, budete ráno vstávat snadněji a odpočatí.
Jídlo – Stanovte si čas na snídani, měla by být teplá a vlhká, ulehčíte tělu práci při trávení a tělo pak lépe využije energii z dodaného jídla. Oběd by běl být bez stresu a bez telefonu. Vychutnávejte si ten moment, kdy máte na práci jen to jídlo. Jsem si vědoma, že 30 minut přestávky na oběd není moc. Občas se dá vyjednat změna. Večeřte pokud možno v klidu a ne pozdě večer. Tělo během spánku potřebuje regenerovat a ne trávit guláš se šesti 😉
Odpočinek – Vkládejte během dne chvíle odpočinku. Protažení (klidně rolování páteře), vyjít jedno, dvě patra, projít se po terase a protáhnout hrudník a ruce. Rozhýbat šíji. I ten oběd je tak trochu odpočinkem. Ke klidovým fázím bychom měli přistupovat stejně, jako j těm aktivním. Obě fáze by měly být vyvážené.
Udržujte (živé) sociální kontakty. Choďte s rodinou na výstavy, na procházky, na návštěvy. S přáteli na setkání, turnaje, společné práce…je to důležité pro duševní svěžest a zdraví. A proti zabedněnosti (rozumějte otupělosti a uvíznutí ve své bublině) a trudomyslnosti 🙂
Dopřávejte si také krátké dovolené. Ať už je váš životní rytmus zrychlený z jakéhokoliv důvodu, vypnout jednou za rok na dva týdny nestačí. Krátké dovolené během roku vám doplní energii a dobijou baterky. Nikdo nemá nekonečné množství energie, aby mohl jet nepřetržitě a nadoraz.
Typy na teplé snídaně
Vejce na mnoho způsobů
Míchaná, nebo jako omeleta, vařená a servírovaná s avokádem a kimči, sázená s fazolkami v rajčatové omáčce a opečenýmirajčaty a žampióny. Jak kdo má rád.
Ovesná kaše
Vločky namočte přes noc, lehce zfermentují. Kaše je uvařená během několika minut. Dochutit ji můžete i ovocným rozvarem (dá se připravit ze sezónního ovoce a uskladnit v lednici), posypte sezamem (pomletým nebo lehce opraženým na pánvi), loupanými semínky konopí nebo skořicí. Při vaření můžete přidat kustovnici. Komu nevyhovuje sladká chuť ovoce, může si kaši lehce osolit a na talíři přidat trochu ghí.
Jáhlová kaše
Ranní vaření si usnadníte tím, že si jáhly uvaříte předem a uskladníte v lednici. Jáhly je potřeba několikrát proprat ve vařící vodě, aby ztratily hořkost. Kaše z předem uvařených jáhel je hotová za chviličku, dochutit ji můžete tím, na co máte zrovna chuť – oříšky, semínky, ovocem nebo kvalitní čokoládou, kterou na kaši nastrouháte.
Kaši můžete uvařit i z jiných obilovin či luštěnin, třeba z pohanky nebo slzovky. Se změnou stravy přijdou další změny. Budete se cítit lépe. Odlehčíte organismu a zlepší se vám nálada.
Ať vás období podzimu i teplé snídaně baví!