Á dva tři, šou dva tři…ale ne, neučím jablka tančit. Ten valčíkový rytmus mi tak sám od sebe vtančil do řádek, protože tak lehce, jako se vznáší tanečníci na parketě při tónech třídobého tance, si každoročně vyrábím svůj domácí jablečný ocet. A vy můžete také.

Než se pustíme do díla

Pár slov o tom, proč je jablečný ocet, zejména ten živý, který si sami uděláte, prostě bezva.

Jablečný ocet používaly hospodyňky po staletí, a často byl označován za zázračný „elixír mládí“. Může za to nejen kyselina octová, ale i „mateční kultura“ (směs probiotických bakterií a mnoha enzymů) nebo vitamíny a minerály z jablek. Vše to, co v octu z obchodu bylo zabito a odfiltrováno, aby byl ocet pěkně čirý a dlouho vydržel. Jeho vlastnostem a zdravotním přínosům se věnuje mnoho zdrojů. Namátkou „20 benefitů jablečného octa„, „6 vědecky ověřených zdravotních benefitů jablečného octa“ (obojí v angličtině) nebo „Jablečný ocet – elixír mládí, zdraví a štíhlosti“ (v češtině).

Mísa jablek

Jdeme na to

Potřebovat budete 1kg jablek. Nejlepší jsou jablka z vlastní zahrady nebo od farmáře, který chemicky neošetřuje. Stačí je jen lehce opláchnout.

Jablka bez stopek a ‚bubáků‘ nastrouháme na hrubší straně struhadla, zalijeme 2 litry převařené, vychladlé vody, a necháme ve sklenici přikryté utěrkou 10 dní. Každý den 1-2x promícháme čistou vařečkou nebo dlouhou lžící.

Po 10 dnech přecedíme přes hustý cedník nebo plátno, a necháme jablečný ocet cca 3 týdny (ale i déle, v návaznosti na teplotu) kvasit v temnu. Dokud se dělají bublinky, ocet zraje.

Hotový slijeme do sklenek a uchováme ve spíži nebo někde v temnu. V octu se tvoří octová mateřská blána (kvasinky, proteiny, enzymy), je to přirozený proces.

K čemu jablečný ocet můžete použít? Ocet má díky kyselině octové desinfekční a antibakteriální vlastnosti a je účinným konzervantem.

  • do salátových zálivek
  • k dochucování pokrmů místo běžného octa
  • jako konzervant k nakládání zeleniny
  • podporuje trávení a může být tedy součástí redukčních diet
  • v kosmetice na oplach vlasů
  • jako přísada do vlasového tonika
  • při úklidu (desinfekce prkének, leštění zrcadel apod.)

Jak na vlasové tonikum z našeho octa?

Potřebovat budeme čerstvé nebo sušené byliny (například kopřiva, březové listí), asi tak dvě plné hrsti, 1 litr vody, 0,5 litru jablečného octa.

Byliny vložíme je nejlépe do nekovové nádoby nebo skleněné varné konvice, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Krátce je povaříme. Do mírně zchladlého odvaru přidáme ocet, pak přecedíme přes hustý cedník nebo plátno. A máme hotovo.

Poznámka – tak říkajíc pod čarou. Jak už to v životě chodí, některým z nás některé bylinky, přírodní extraky nebo přípravky z nich nedělají dobře. Pokud si nejste jisti můžete (kromě konzultace s lékařem) vyzkoušet vaši reakci tak, že přípravek použijete na malý kousek kůže. Když by se snad objevila nechtěná reakce, přípravek nepoužívejte.